Wednesday, 21 January 2015

info Kecantikkan : 5 sebab utama kulit anda kering dan bersisik!

Bismillahirrahmannirrahim.

Assalammualaikum, hai!

Kulit kering dan bersisik, sangat mengerikan kan...?  seperti dalam gambar dibawah. taip je kat google images macam-macam jenis kulit yang keluar! owh, so scary! meremang bulu roma saya tengok gambar-gambar dibawah.

sumber google images



apa sebab kulit menjadi kering dan bersisik, tekstur kulit menjadi kasar dan keras, tengok je dah rasa ngeri apatah lagi kalau ada yang mengalami, confirm tak senang hati kan, malu, rendah diri, hilang keyakinan, semua perasaan ada...


saya percaya ramai yang impikan kulit yang putih, bersih, licin, soft, gebu, bebas masalah kulit kan...
nanti saya share petua kulit lembab & licin berseri...sebelum tu kita kenalpasti dulu 5 faktor utama kulit menjadi kering dan bersisik.

  • Faktor Persekitaran

terutama bagi mereka yang sentiasa terdedah dengan aktiviti luar, kulit terdedah pada sinaran matahari dan juga bagi mereka yang duduk dalam lingkungan yang berhawa dingin, haa..memang cepatlah kulit kita kering. dah kulit kita terhidrasi oleh matahari dan juga penghawa dingin, kurang cecair yang menyebabkan ia jadi kering.


mandi dengan mandian yang terlalu panas dan terlalu sejuk juga merupkan faktor persekitaran punca penyakit kita kering dan bersisik. 


  • Faktor Penggunaan Sabun 


Sabun juga boleh menyebabkan kulit kita menjadi kering dan kasar, jadi pilihlah sabun yang boleh melembab dan melicinkan kulit anda

  • Faktor Genatik


mungkin ada diantara kita yang lahir dari keturunan kulit kasar dan bersisik. tapi mungkin boleh kita baiki semula tekstur kulit tersebut dengan cara pemakanan dan pengambilan suplimen.

  • Faktor Pemakanan


kurang mengambil pemakanan yang tinggi vita c, dan vita e juga boleh menyebabkan kulit kita jadi kering dan bersisik. kurang pengambilan makanan yang bernutrisi akan menjejaskan kulit kita. penat ke nak makan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam kuantiti yang banyak setiap hari? penat nak beli sayur dan buah setiap hari? jangan risau, saya tahu jalan penyelesaiannya. 


  • Faktor Penyakit Kulit


kulit yang diserang penyakit kulit biasanya akan meninggalkan kesan yang teruk pada kulit yang menyebabkan kulit menjadi kasar, kering dan bersisik.


jadi 5 perkara diatas adalah sebab utama kulit kita menjadi kering dan bersisik, banyak cara kita boleh atasi masalah kulit ni, seperti menutup aurat sepenuhnya agar kulit terlindung daripada sinaran uv matahari, makan makanan yang berkhasiat, jaga kebersihan, dan yang paling penting ambil set kecantikkan shaklee, konpom kulit cantik. hihi...


nanti saya huraikan 1 persatu dalam next entry tentang cara atasi masalah kulit yang bermasalah orite. stay tune!

enjoy ur reading. tq.

hubungi saya pengedar shaklee anda
puan farah (953262)
SMS/WhatsApp 0132120792
(pakar kecantikkan anda)






Monday, 19 January 2015

MasCel...

Bismillahirrahmannirrahim..

hye, Assalammualaikum korang!

Semalam saya berkesempatan menghadiri Shaklee Master Celebration Nor Fahana (Ummu Durrah) & Master Saiful yang diadakan di Philea Resort Melaka.


MasCel (Master Celebration) adalah majlis penghargaan Shaklee kepada mereka yang sudah bergelar master dalam dunia Shaklee. RM50K peruntukkan bagi menghargai usaha kerja keras mereka yang dah sampai tahap rank master. pilih je hotel  5 star mana-mana yang kita nak. semua Shaklee akan sediakan. 100% shaklee uruskan...


serius teruja, diraikan seperti mempelai, macam bersanding sekali lagi tau. anak-anak master pakai crown, comel! saya dah berangan saya kat red carpet tu, Nailah pakai crown. mesti cantik dan comel saya dan Nailah nanti...hihihhi



Nasib baik buat kat Melaka tau semalam, dapatlah saya pergi, selalu buat kat luar Melaka, kecewa rasa, tak dapat pergi...


kat sana makan memang boleh kenyang sampai kembung. macam-macam makanan okay! saya ni dahlah suka makan. makan free weh siapa tak nak...hahaha, suami saya kata haa..abang nak lantak puas-puas..haha, patutlah dia kosongkan perut. memang melantak betul. :P


mana tak nya, lauk kat 10 jenis, aiskrim, kek, buah-buahan, roti, pencuci mulut. jap lagi layan gambar makanan okay. bagi korang terliur..muehehe


Eh, dahlah, stop bebel. meh layan gambar sekitar Shaklee MasCel. :D

Dengan mereka yang tersayang


Kredit gambar Athirah: mommy tiera dan master ummu dhurrah

Kredit gambar Athirah: Nanny (MAS) dan Master

bersama anak shaklee saya Aisya.

Adik saya Fatin. dia sangat teruja. terus nak jadi ahli...hihih

ini budak nasib perangai baik je...hihih

mommy amek gambar kami time makan

ulam-ulaman

buah-buahan

roti

tak pasti apa nama makanan ni.

kek yang pelbagai jenis

aiskrim

fish asam pedas

stir fried boneless chicken with pepper and hot bean

squid dry chill


braised green vegetable

stir fried pepper

mutton varuval

roasted beef with mushroom sauce

sedap! ni saya punya..muahaha


kenyang makan jom kita masuk dulu...hihi

supervisor aisya



bukan nak cerita pasal makanan, nak cerita betapa bestnya Shaklee menghargai kita...hihih..nak join saya? suri rumah berpendapatan 4 angka dan bakal 5 angka insha-ALLAH.

Contact saya,

0132120792. (Puan farah)

Tadaaaa...bye!