Thursday, 27 November 2014

Alasan kenapa saya masih setia dengan SHAKLEE?

Bismillahirrahmannirrahim,

Assalammualaikum, hye readers!

sharing is caring kan? biasa kan dengar perkataan ni? yea, saya kongsikan dengan korang kenapa yea saya masih setia dengan shaklee until now and in sha ALLAH sampai akhir hayat saya. hihi..

idea untuk menulis tentang ni dah lama bermain dalam otak saya yang cerdik ni...malam tadi teringat balek nak menulis tentang tajuk ni bila Master Hafsah Mardhiah start bangkitkan soalan "kenapa saya masih setia dengan shaklee?  dekat group telegram inspirasi. jadi, saya rasa cam tertarik nak share kat semua tentang alasan saya dekat entry hari ini.

saya mula start kenal shaklee tahun lepas, register bulan jun 2013, yang bawa saya kenal shaklee ni my close cousin, Athirah  (panggilan mesra : kak tie). (merangkap mak shaklee saya) salu jugak nampak dia pos botol2 shaklee kat fb, tapi x amek tau sangat sebab saya ni pemalas...haha, malas nak tanya selagi xde manfaat untuk saya...time tu saya masih dalam tempoh praktikal lagi dan time tu jugak saya dah kenal dengan my husband, dalam tempoh pertunangan dan akan melangsungkan perkahwinan at the end of year 2013.

dipendekkan cerita saya terkena gatrik sekali lagi, dan ternampak satu blog tentang gastrik dan ESP. baca punya baca ESP bagus untuk mereka yang ada masalah gastrik, bukan itu je, banyakkk sangat antaranya nak kulit gebu, anjal, cantik, dan macam2 lagilaaa...muehehe, ( bonus ni nak kawen kan )

antara khasiat esp yang pelbagai
terus teringat kat kak tie ni. terus rojer dia tanya "ada ESP x beb?" dye reply "ada. aku kat Bangi ni, kat rumah abang boy (abang dia) nanti balik aku suh dak Din anta" macam tu la lebih kurang conversation kteorang...heheh. (im still remember okay!)

ni post pertama saya tentang ESP kat fb kalau x silap 
gambar diatas saya beli ESP untuk yang kedua kalinya, satu canister saya dah habis, so nak beli lagi guna duit gaji pertama saya sebagai guru agama JAIM..muahaha, kebetulan adik ipar nak dua canister, so total saya beli 3 canister. sebab apa repeat order? sebab memang nampak keberkesanan ESP ni, gastrik saya baik x menjengah lagi dah, saya kenyang lama jugak, kulit rasa soft je.

haaa, jap2...sebelum saya terlupa, time tu (sebelum beli 6 canister) saya ada gak nampak kak tie ni post cheque rm1600++ cam tu la kalau x silap...terpikir mana dia dapat duit tu padahal dah nampak tu cheque shaklee..kak tie ni x kerja, duk umah parents dia, wow! macam nak je macam nak je...bonus dia lebih dari gaji aku ni, syiok la kan...haha, terus pm tanya..haa. kak tie apa lagi cecepat dia tarik saya bawah dia...hahaha ,tapi bila dia cita cam mana nak dapat bonus sebanyak tu saya rasa cam susah je...cam tak mampu je (negative thinking) so, saya bagi jawapan nanti dulu tunggu gaji (jawapan x berapa nak selamat) sebab bila gaji keluar kak tie dah mesej tanya...hahahahahaha

so kebetulan time tu nak repeat order, saya nak beli 3canister ESP jadi kak tie ni cucuk2 saya suh beli 6 terus dan free membership, jimat rm75 xyah bayar..eheh, dengar free membership macam seronok...okay lah saya tambah lagi 3 can dengan duit gaji saya tau. 26 june 2013 officially saya jadi ahli shaklee.

Oleh kerana saya ada cakap ngan kak tie saya nak jadi cam dia, dia dan kak ainul yang merangkap nenek shaklee saya (dah master sekarang) duk push saya...mula2 rimas gak, haha (pengakuan jujur) rimas kan orang suh buat itu buat ini, tapi baru sekarang saya nampak dan sedar disebabkan paksaan daripada dyeorang saya banyak berubah daripada malas jadi rajin ni antara sebab kenapa saya terus setia dengan shaklee. sebab apa? banyakkk. banyak sangat nak share kat korang..

antara ayat mereka yang buat saya sedar "kalau nak berjaya keluar dari pulau alasan" yea, sebelum2 ni saya banyak bagi alasan bila mentor ajak jumpa, bila mentor suruh itu suruh ini banyak alasan yang saya cipta. semua bermula dengan terpaksa tau, akhirnya jadi rela. saya sendri yang serah diri dan rela untuk dibambu oleh mereka sebab saya dah jatuh cinta dengan shaklee..bukan produk dia je yang best tapi organisasi yang saya join ni yang merubah hidup saya. ubah mindset saya. kalau bagi banyak alasan duk la kat tmpt awak tu lelama, keje la makan gaji selamanya...terikat itu terikat ini. (saya akan ulas next entry okay)

so antara alasan kenapa saya masih setia dengan shaklee saya simpulkan kat sini sebab:

1) Qualiti produk

shaklee antara asbab saya kekal sihat, produk dia bukan cikai2 oi, nampak mahal tapi bagi saya x langsung! sebab sangat berbaloi dengan manfaat dia. tu pun masih ramai yang berkira2 demi kesihatan. shaklee suplimen, suplimen bukan macam ubat yang ada dadah dan bahan sintetik. saya yakin sebab shaklee da bagi 100% gerenti selamat, berkesan dan mesra alam. ni lah kelainan shaklee dengan suplimen lain. amacam? x caya? xnak caya dah, awak yang rugi...hahah

ni jaminan dari shaklee
2) Peluang jana pendapatan dari rumah melalui on9 je!

shaklee juga membantu dalam menjana ekonomi diri saya dan keluarga, saya xnak kerja makan gaji, lebih2 lagi ada anak, huh, bercinta nak tinggalkan si comel saya, xmampu rasanya nak berjauhan dengan dia walau sesaat. so, shaklee bantu saya bekerja dari rumah yang tak memerlukan modal, dan x bebankan saya langsung. mudah! x payah simpan stok banyak2 masa awal2 bisnes dulu. tapi sekarang saya wajib buat stok atas permintaan yang tinggi dari area Melaka je yang salu nak urgent, ikutkan xnak buat stok pon xpe tapi xnak terlepas customer, saya buat stok setiap satu jenis produk. x macam bisnes lain yang memerlukan stok dan modal yang besar untuk awal2 perniagaan. Saya sekarang agen shaklee yang terkenal kat melaka..hahaha..:P

stok saya
3) 3C (cash, car, convention)

percaya x kalau buat shaklee betul2 korang akan layak dapat cash bonus! car bonus dan trip melancong free 100% fully sponsored  by shaklee! tapi syarat nya kena hati kental la, kena rajin la, kalau malas jangan harap boleh dapat 3 hadiah kat atas tu...hihi, setakat ni saya baru dapat cash bonus, bonus tertinggi saya rm2k. bonus terendah saya rm300++ tengok pada hasil jualan. okay what, duk umah je pun. tapi saya xnak dok dalam comfort zone, "cukuplah bonus banyak tu"..xnak xnak! saya masih usaha untuk dapatkan cash bonus yang lagi besarrr..saya nak kejar car bonus dan kumpul point untuk trip melancong tanpa bayaran.hehe

3C
4) Susur galur jutawan

owh dengan bangganya saya merupakan susur galur jutawan, yea, dah ade jutawan shaklee dalam susur galur saya ni, dan yang buat saya bangga hampir semuanya wanita muslimah. yang dah master tu income memang dah 5 angka la, 6 angka pon ada,..tapi bangga dengan orang lain kalau sendri x gerak x guna gak, duk la mana2 organinsasi yang hebat2 tapi diri sendiri xnak usaha, xnak berubah x guna gak woi..xdapatla macam yang master2 ni dapat. diorang ni cekal, rajin, ujian macam2 dah lalui coz tu layak dapat 5, 6 angka ni...haa meh layan jap susur galur saya.

presidential master shareeza or panggilan mesra pm cery
Master Laila
Master Zahirah
Master Hafsah Mardhiah
Master Ainul Shahrazad ( sepupu saya merangkap nenek shaklee )
Master to be Athirah (kawan masak2 time kecik2 dulu merangkap Mummy shaklee saya)
Master to be Farah..hehehe

so, ada yang nak join member under saya? rojer je okay..;) owh yang bestnye sapa dah naik rank master, shaklee akan raikan kejayaan mereka, 100% sponsor jugak. cakap je nak buat kat hotel 5 bintang ke 10 bintang ke semua shaklee uruskan...kita datang makan free je, yang diraikan macam pengantin...seronok ke seronok? hehehe..ni la yang saya impikan selain bonus berpuluh ribu, kereta idaman honda civic, melancong ke luar negara. MASCEL - Master Celebration juga termasuk dalam vission board saya.

5) ukhwah

yep, dalam group kami, bukan bisnes je dalam kepala tapi nilai persaudaraan, dulu saya x ramai kawan, sekarang kawan2 saya ada dimana2 walaupun kenal dialam maya je. kami mesra, saling berkongsi pendapat, share ilmu, semua positif, x kedekut, saling menguatkan semangat antara satu sama lain. cas2 positif sentiasa mengalir dalam kehidupan kami...kami dilarang untuk menyebarkan cas2 negatif lagi2 dekat umum. bahaya cas2 negatif ni boleh mempengaruhi kesan negatif kat orang lain gak...jadi kami kena sebar cas2 positif kat umum supaya orang lain juga rasa kesan positif...paham ke idak apa den cakap ni? hahaha, selain ukhwah dengan upline, sideline dan downline, saya jugak dapat tambah kawan melalui customer. 

customer macam2 ragam...walau macam mana pun ragam customer kita mesti layan dengan baik, ada customer yang saya rasa macam adik beradik pon ada, macam kawan baik pon ada...seronoknya hanya ALLAH yang tau perasaan ni...saya bukan jual barang je kat dia, tapi saya berikan kasih sayang pada dia, niat nak membantu dibalas dengan senyuman mesra dan ucapan terima kasih menerbitkan kasih sayang antara saya dan customer...indirectly saya terus doakan kesihatan mereka, kesejahteraan mereka, still contact dan bantu apa yang mereka perlu...indah!

okay, sebenarnya banyak lagi tau nak share...tapi nanti la saya share next entry okay...nak buat breakfast untuk suami jap, nak siap2 solat subuh dulu...

enjoy ur reading okay...hehehe

~M.FARAH~
working at home mum and wife.








Saturday, 22 November 2014

Love story: ~ 1st Anniversary~


hai! Assalammualaikum readers.

Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah setahun dah usia perkahwinan kami, macam2 ragam rupanya dalam rumahtangga ni...btw 22 novemmber 2013 adalah tarikh bersejarah kami. dengan sekali lafaz saya bergelar isteri dia...macam mana kami kenal? nanti la next entry saya story mory okay!

layan gambar nikah jap..muehehe

penyerahan :'(
nak mula da nak mula da...neves!

selesaii...bacaan doa.
menggeletar bak hang!
okay cukup, nanti muak pulak...hihi...kami nikah selepas solat Jumaat, around kul 3 lebih jugak kot selesai...suka sangat perasaan waktu ni, debaran yang tak pernah saya rasa. tak tau nak kata cam mana..macam2 perasaan ada, gembira, gementar, sedih, sayu, bahagia, takut...muahhaaha..yela nak jadi isteri orang kan...nak tukar status dari single to married. nak berpisah dengan ibu ayah, kami plak memang tak pernah langsung keluar berdua, sepanjang tempoh pertunangan adelah 3x kami keluar sama untuk ukur baju pengantin tu pun ditemani ibu dan adik ipar. yang lain2 jumpa kat rumah time raya, & time nak hantar barang...hahaha..okay next entry cita pasal ni...

okay, sebab nak tiba dah tarikh bersejarah ni, saya buat la satu projek yang dinamakan "projek isteri" projek ni bertujuan untuk saya mengajak para isteri kat luar sana sama2 ambil kesedaran tentang pentingnya jaga kesihatan, kecantikan luaran dan dalaman,. kebetulan pulak ada kisah mah yang busuk yang dah viral dekat fb tu kan...so lagi menguatkan misi projek ini diteruskan hingga akhir hayat...heheh

gambar-gambar dibawah ni antara projek isteri yang saya sedang usahakan, kalau ada yang perasan status saya selalu tulis dan hashtag #projek isteri tu bagus. itu bermakna anda pembaca setia post saya..miahaha, perasan retis pulak...

antara intipati projek ni ofkoslah nak tampil menawan, cantik dan sihat, jadi esp+colagen la pilihan saya

gedik kan...suami gi kursus 3 hari je pong! (nyampah pulak aku bace status ni) hhaha

bekalan selama dok uma ibu.

semangat nak buatkan kuih untuk suami

dalam otak nak buat kueh apam polkadot la, tapi atlast jadi lempeng dot2..:(

mengimbau kenangan...:D


Okay kemuncak projek isteri saya order kek senyap2 tanpa pengetahuan suami..heheh, nak wat surprise konon...haha..kena tarik telinga manja2 gitu..hahah "len kali gitau abang, boleh amek gambar baru dengan adik" heheeh (eleh, nak ajak bergambar pon malu)

strawberry indulgence edible image

malam tadi 22/11/2014 kami dah siap potong kek ni sebelum keluar meraikan anniversary kami...hihihi..nak tau kat mana kami gi makan? japp..layan gambar lu...lek lu yea..hehe
owh ya..kek dibawah 100% fully sponsored by shaklee okay...hahah

100% fully sponsored by shaklee


my sweethearts

isteri yang cantik..aahaha..perasan..

kami bertiga

mana nailah?

nailah dengan ibu

nailah bersama ibu dan ayah dia yang super hot...haha

my love dunya wal akhirat

sebenarnya kan kami pi kenduri kawen ketua wanita umno jiran sebelah rumah,..muahaha, tapi kenduri buat kat perkampungan perigi hang tuah...so exclusive jugak la kan, makan ala-ala kat restoran berkonsepkan perkampungan, heheh, ada rumah hang jebat, hang tuah dan laen2 hang kat situ, hihih..okay tu je nak cita...

xboleh nak bual panjang my baby girl ajak main...kesian cumel ku,..k. tunggu next entry yea...;)

k.bye!


Thursday, 20 November 2014

TIPS KEKAL REMAJA

Assalammualaikum semua.

hai!

mood arini nak share pasal tips nak muda sentiasa...eh, boleh ke muda sentiasa? haha, memang la kalau umur ni panjang kita akan tua jugak kan. 

tapi...nak x kelihatan muda remaja walaupun umur dah masuk 40-an? mesti nak kan, golongan wanita la paling suka bab2 ni. umur 40 lebih dah tapi muka macam 30-an...haaa...saya pun nak, saja nak share tips ni kat entry hari ni supaya saya pun dapat apply untuk diri saya sendiri..muehehe..:P

okay, x mo story panjang sangat! lets proceed to the main point!

TIPS untuk kelihatan MUDA REMAJA:

  • Perbanyakkan  minum air putih
Perkara paling mustahak untuk rawatan awet muda minum air putih at least 8 gelas sehari, sebab makin banyak minum air makin banyak badan kita akan terhidrasi, melancarkan pencernaan kita, jangan x tau penting jugak minum air putih bagi mereka yang nak diet. so banyakla khasiat air putih ni.

minum air kosong secukupnya

  • Diet seimbang
kena makan ikut pyramid makanan tu. haha bab ni saya pon fail, xpandai sgt nak ikut, tp yang pasti kena banyakkan pengambilan serat, sayur dan buah2an, makanan yang mengandungi vitamin dan mineral pun perlu. kena elakkan pengambilan makanan berlemak, masin, manis dan berminyak...hoho, jom cuba! wink2 (saya penggemar makanan) adoiii...haha

paling banyak kena amek makanan bijirin. sebab tula saya awet muda kot sebab saya suka makan roti..haha
  • Rajin bersenam
ha, ni msti biasa dengar at least 3x seminggu. bersenam ni  time zaman university dulu rajin jugakla pagi2 pas subuh gi exercise, tapi sekarang ni cam dah malas...errrrr errrr errrrr..ahahah . sebab apa bersenam ni penting utk awet muda? sebab bila kita exercise, kita akan kuarkan peluh, indirectly melepaskan racun/toxin dalam tubuh kita.

jom ikut akak ni, hoyeah 1,2,3!
  • Elakkan terkena sinaran matahari dan radiasi uv
matahari ni faktor utama buat kulit kita rosak, akan timbul kedutan dan garis2 halus akibat sinaran uv, tambahan tgk kepanasan sekarang takat didih.haha, over...okayla, yang bekerja luar memang xdapat la dielakkan like my husband kerja lapangan memang berjemur jela bawah matahari kan...kena pakai sunblock la camtu.

tak payah jemur lama2, 5 minit dah cukup buat kulit korang gelap!
  • Gunakan produk anti aging
penting okay amek produk anti aging yang mengandungi bahan antioksidan, sebab ia akan bantu kita baiki sel kulit kita yang rosak, like ambil vivix dan kolagen, awet muda gitu..muahaha

tonik ajaib- testimoni pengguna vivix


kombinasi vivix dan kolagen shaklee pasti membuahkan hasil yang terbaik untuk awet muda.
  • Elakkan pengambilan rokok dan minuman keras!
no no no! lagi2 perempuan buruk tau hisap rokok. minuman keras lagila memang dalam al-quran diharamkan terus sebab banyak sangat kemudharatan nye...dalam kandungan rokok ada bahan kima yang sangat bahaya yang boleh merosakkan kulit. arak pulak rosakkan hati. errrrrr..takut kan..

say no to smoking and drinking
  • Berfikiran positif
okay ni memang sangat mempengaruhi. elakkan selalu rasa stress, sebab bila stress kita akan murung, sentiasa sedih, ni akan menjadikan wajah kita nampak kusam x bermaya. memang mustahil hidup kita x dilanda badai, masalah, tapi jom cuba hadapi dengan positif. Allah akan beri ujian dengan kadar kemampuan kita. okay kita cuba yea...saya kena cuba sentiasa positif!

++++++++positif+++++++
  • Sentiasa tersenyum
senyum, bukan sahaja satu sedekah, pahala paling mudah xperlu cari, dengan senyuman dunia kan berseri...senyum...membahagiakan..lalalaal~~ ternyanyi pulak..hihih. yela, kadang2 bila kita ade masalah automatik muka kita akan ketat, memang malas dah nak senyum...tp kita cuba jugak yea..orang yang nak kekal nampak muda kne sentiasa senyum..yeah kita cuba ( walaupun saya ni salu angin 1 badan) haha

hehehe
  • Selawat dan Zikir
okay, ni kena la buat. bukan banefit dye untuk wajah cantik je, tapi macam2 la..rugiiiiiiiiiii sangat sapa x nak buat tips yang ni...buat ni hati jadi tenang, akan terbit rasa tenang dan terpancar cahaya diwajah...buatlah buatlah buatlah kalau x caya! selawat dan zikir sebanyak yang boleh, bukan je pas solat, tengah kemas rumah selawat dan zikir, nak tidorkan anak alunkan selawat dan zikir, sambil masak, sambil ber"fb" boleh je...tapi jangan dalam tandas jela yea..muahaha

nak tenang? zikir! bila tenang muka pun berseri...
  • doa ketika berwudhu'
ha...time wudhu'/ambil air sembahyang time nak basuh muka tu kan bacalah sikit doa untuk kita.
"ya ALLAH kau serikanlah wajahku di dunia dan di akhirat nanti, basuhan kedua " ya ALLAH kau haramkanlah wajahku dari api nerakaMU, dan basuhan ketiga " ya ALLAH jadikan wajah ini wajah bidadari untuk suamiku didunia dan disyurga nanti.

Add caption


okay, setakat ni dulu perkongsian yang boleh kita praktikkan sama2 yea...jomla buat, jomlah cantik untuk dapat redho ALLAH.. nak cantik untuk suami pahala berganda2 aih...xnak rebut pahala ke? jomlah! hihih

salam cinta,

~M.Farah~
working at home mum & wife (WAHMAW)




Monday, 10 November 2014

ROTI SARANG LEBAH

Bismillahirrahmannirrahim...

Assalammualaikum korang!

New entry setelah sebulan lebih blog bersarang tak update apa2 jadi entry hari ni bertajuk "sarang" jugak, bukan "saranghae" tapi "roti sarang lebah" muahaha

saya suka makan! tapi saya suka makan macam dessert2, roti2, kek2 ni memang peberet saya, jadi entry kali ni pasal makanan la ye.

Ramai jugak yang jual roti ni, dah jadi viral dah kat fesbuk sejak dua menjak ni, padahal roti biasa je ada taburan almond flakes & pumpkin seeds cuma saya rasa yang menjadikan roti sarang lebah ni special & sedap disebabkan keramel butterscotch tu kot dan kelembutan roti tu...bukan kot lagi tapi memang sedap!

btw roti sarang lebah ni saya beli dekat adik master Iffah Anuar, kebetulan orang melaka jugak, tak tertahan tengok post berbisa master promote roti ni, jadi saya dengan tekadnya nak jugak beli roti ni walupun self pickup. hihih

mula2 tengok bila suami bawak balik roti ni rasa excited! tapi bila bukak makan dan cecah gitu je saya pun rasa biasa je, apa yang sedap? haha

dan tiba2 saya rasa terpanggil untuk panaskan roti ni, tapi xde oven. oleh kerana saya makan omega guard shaklee jadi akal saya ni pandai jugakla cari jalan penyelesaian..haha,

saya didihkan air dalam kuali, setengah kuali gitu, asalkan bekas roti tu x tenggelam okayla, then letak je roti yang telah dituangkan karamel atasnya & tutup dengan periuk biar wap dye meresap kat roti & roti jadi lembut beserta karamel yang cair meresap kedalam roti. perghhh!

ni hasil dia, makan sorang x cukup! haha

roti sarang lebah by ratu sarang lebah

bila siap saya ambil sudu dan makan, mak aih lembutnya roti sedapnye x terkata..hahaha (over pulak)
actually ramai je yang jual roti ni, tapi rasa tak sama, seriusly! so, saya rasa nak repeat order lagi roti sarang lebah ni dekat adik master Iffah ni. sapa nak order boleh la pi kat page ni RATU SARANG LEBAH



Okay, jumpa lagi next entry!
bye :D