TIPS KEKAL REMAJA

Assalammualaikum semua.

hai!

mood arini nak share pasal tips nak muda sentiasa...eh, boleh ke muda sentiasa? haha, memang la kalau umur ni panjang kita akan tua jugak kan. 

tapi...nak x kelihatan muda remaja walaupun umur dah masuk 40-an? mesti nak kan, golongan wanita la paling suka bab2 ni. umur 40 lebih dah tapi muka macam 30-an...haaa...saya pun nak, saja nak share tips ni kat entry hari ni supaya saya pun dapat apply untuk diri saya sendiri..muehehe..:P

okay, x mo story panjang sangat! lets proceed to the main point!

TIPS untuk kelihatan MUDA REMAJA:

  • Perbanyakkan  minum air putih
Perkara paling mustahak untuk rawatan awet muda minum air putih at least 8 gelas sehari, sebab makin banyak minum air makin banyak badan kita akan terhidrasi, melancarkan pencernaan kita, jangan x tau penting jugak minum air putih bagi mereka yang nak diet. so banyakla khasiat air putih ni.

minum air kosong secukupnya

  • Diet seimbang
kena makan ikut pyramid makanan tu. haha bab ni saya pon fail, xpandai sgt nak ikut, tp yang pasti kena banyakkan pengambilan serat, sayur dan buah2an, makanan yang mengandungi vitamin dan mineral pun perlu. kena elakkan pengambilan makanan berlemak, masin, manis dan berminyak...hoho, jom cuba! wink2 (saya penggemar makanan) adoiii...haha

paling banyak kena amek makanan bijirin. sebab tula saya awet muda kot sebab saya suka makan roti..haha
  • Rajin bersenam
ha, ni msti biasa dengar at least 3x seminggu. bersenam ni  time zaman university dulu rajin jugakla pagi2 pas subuh gi exercise, tapi sekarang ni cam dah malas...errrrr errrr errrrr..ahahah . sebab apa bersenam ni penting utk awet muda? sebab bila kita exercise, kita akan kuarkan peluh, indirectly melepaskan racun/toxin dalam tubuh kita.

jom ikut akak ni, hoyeah 1,2,3!
  • Elakkan terkena sinaran matahari dan radiasi uv
matahari ni faktor utama buat kulit kita rosak, akan timbul kedutan dan garis2 halus akibat sinaran uv, tambahan tgk kepanasan sekarang takat didih.haha, over...okayla, yang bekerja luar memang xdapat la dielakkan like my husband kerja lapangan memang berjemur jela bawah matahari kan...kena pakai sunblock la camtu.

tak payah jemur lama2, 5 minit dah cukup buat kulit korang gelap!
  • Gunakan produk anti aging
penting okay amek produk anti aging yang mengandungi bahan antioksidan, sebab ia akan bantu kita baiki sel kulit kita yang rosak, like ambil vivix dan kolagen, awet muda gitu..muahaha

tonik ajaib- testimoni pengguna vivix


kombinasi vivix dan kolagen shaklee pasti membuahkan hasil yang terbaik untuk awet muda.
  • Elakkan pengambilan rokok dan minuman keras!
no no no! lagi2 perempuan buruk tau hisap rokok. minuman keras lagila memang dalam al-quran diharamkan terus sebab banyak sangat kemudharatan nye...dalam kandungan rokok ada bahan kima yang sangat bahaya yang boleh merosakkan kulit. arak pulak rosakkan hati. errrrrr..takut kan..

say no to smoking and drinking
  • Berfikiran positif
okay ni memang sangat mempengaruhi. elakkan selalu rasa stress, sebab bila stress kita akan murung, sentiasa sedih, ni akan menjadikan wajah kita nampak kusam x bermaya. memang mustahil hidup kita x dilanda badai, masalah, tapi jom cuba hadapi dengan positif. Allah akan beri ujian dengan kadar kemampuan kita. okay kita cuba yea...saya kena cuba sentiasa positif!

++++++++positif+++++++
  • Sentiasa tersenyum
senyum, bukan sahaja satu sedekah, pahala paling mudah xperlu cari, dengan senyuman dunia kan berseri...senyum...membahagiakan..lalalaal~~ ternyanyi pulak..hihih. yela, kadang2 bila kita ade masalah automatik muka kita akan ketat, memang malas dah nak senyum...tp kita cuba jugak yea..orang yang nak kekal nampak muda kne sentiasa senyum..yeah kita cuba ( walaupun saya ni salu angin 1 badan) haha

hehehe
  • Selawat dan Zikir
okay, ni kena la buat. bukan banefit dye untuk wajah cantik je, tapi macam2 la..rugiiiiiiiiiii sangat sapa x nak buat tips yang ni...buat ni hati jadi tenang, akan terbit rasa tenang dan terpancar cahaya diwajah...buatlah buatlah buatlah kalau x caya! selawat dan zikir sebanyak yang boleh, bukan je pas solat, tengah kemas rumah selawat dan zikir, nak tidorkan anak alunkan selawat dan zikir, sambil masak, sambil ber"fb" boleh je...tapi jangan dalam tandas jela yea..muahaha

nak tenang? zikir! bila tenang muka pun berseri...
  • doa ketika berwudhu'
ha...time wudhu'/ambil air sembahyang time nak basuh muka tu kan bacalah sikit doa untuk kita.
"ya ALLAH kau serikanlah wajahku di dunia dan di akhirat nanti, basuhan kedua " ya ALLAH kau haramkanlah wajahku dari api nerakaMU, dan basuhan ketiga " ya ALLAH jadikan wajah ini wajah bidadari untuk suamiku didunia dan disyurga nanti.

Add caption


okay, setakat ni dulu perkongsian yang boleh kita praktikkan sama2 yea...jomla buat, jomlah cantik untuk dapat redho ALLAH.. nak cantik untuk suami pahala berganda2 aih...xnak rebut pahala ke? jomlah! hihih

salam cinta,

~M.Farah~
working at home mum & wife (WAHMAW)




4 comments:

  1. Tq for sharing farah...perkongsian ilmu yang sangat menarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcome master azu, jemput follow blog saya..:)

      Delete
  2. ooooo macam tu patut la mommy muda..eh puji diri sndr lak hahaha..
    good sharing thumbs up

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh mami jgn nak perasan, mentang2 consume vivix 4 botol boleh la muda..hahaha

      Delete

Powered by Blogger.